Cartierul Arhitecților este un nou cartier al orașului Cisnădie, care s-a dezvoltat enorm în ultimii ani. Până recent zona avea destinație agricolă, fiind la o distanță semnificativă de orașul aparținător (aprox. 3 km). Situarea sa la limita administrativă și construită a orașului-magnet Sibiu a făcut-o extrem de atractivă pentru dezvoltatori imobiliari și pentru noi locuitori, și atrage în continuare un număr impresionant de rezidenți și de investiții.

Numele cartierului se datorează celor peste 30 de străzi care poartă numele unor arhitecți români, care au trăit și profesat în secolele XIX-XXI și care au avut realizări profesionale remarcabile. Identitatea lor nu este cunoscută de publicul larg, indicatoarele stradale afișând doar numele și prenumele acestora, fără particula “arh.” ori alte elemente sugestive.

Din păcate, însă, în mod ironic, cartierul a fost dezvoltat în lipsa unei strategii consistente și coerente de urbanism, similar zonei Florești dezvoltată lângă Cluj-Napoca, a cartierului Pipera lângă București ori a altor zone similare dezvoltate recent în proximitatea orașelor magnet. Toate acestea prezintă o serie de inconveniente și disfuncționalități, având drept consecință un nivel discutabil de calitate a vieții și un efect parazitar asupra orașului-magnet. Dintre principalele probleme ale Cartierului Arhitecților semnalate inclusiv de presa locală enumerăm: distanța redusă dintre imobile, nerespectarea regimului de înălțime în multe situații, lipsa spațiilor verzi, blocaje mari în trafic, concentrarea investitorilor imobiliari exclusiv pe ansamblurile de locuințe, fără a asigura facilitățile necesare oricărui cartier – grădiniță, școală, spații verzi etc.

Grupuri formale și informale de locuitori s-au format pentru a comunica ușor între ei și a se implica concret în soluționarea problemelor din cartier. Printre acestea se numără grupul online Rezidenți Cartierul Arhitecților, Asociația Pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților - ADCA și Grupul de Inițiativă.


În cadrul acestui proiect ne propunem să explorăm cartierul într-o manieră participativă cu scopul de a identifica calitățile și neajunsurile acestuia în prezent, în pregătirea unor proiecte și intervenții de ameliorare a calității vieții în cartier. 

Astfel locuitorii și cei care lucrează în cartier sunt invitați să completeze chestionarul online conceput de echipa URBOTECA special pentru acest proiect, disponibil aici:

Completează chestionarul .

 Chestionarul va fi activ în perioada 16 august - 12 septembrie și va fundamenta o parte din activitățile de tip atelier din cadrul evenimentului din 18 septembrie.