Cartierul Arhitectilor 

este un nou cartier al orasului Cisnadie, care s-a dezvoltat enorm in ultimii ani. Pâna recent zona avea destinatie agricola, fiind la o distanta semnificativa de orasul apartinator (aprox. 3 km). Situarea sa la limita administrativa si construita a orasului-magnet Sibiu a facut-o extrem de atractiva pentru dezvoltatori imobiliari si pentru noi locuitori, si atrage in continuare un numar impresionant de rezidenti si de investitii.

Numele cartierului se datoreaza celor peste 30 de strazi care poarta numele unor arhitecti români, care au trait si profesat in secolele XIX-XXI si care au avut realizari profesionale remarcabile. Identitatea lor nu este cunoscuta de publicul larg, indicatoarele stradale afisând doar numele si prenumele acestora, fara particula “arh.” ori alte elemente sugestive.

Din pacate, insa, in mod ironic, cartierul a fost dezvoltat in lipsa unei strategii consistente si coerente de urbanism, similar zonei Floresti dezvoltata lânga Cluj-Napoca, a cartierului Pipera lânga Bucuresti ori a altor zone similare dezvoltate recent in proximitatea oraselor magnet. Toate acestea prezinta o serie de inconveniente si disfunctionalitati, având drept consecinta un nivel discutabil de calitate a vietii si un efect parazitar asupra orasului-magnet. Dintre principalele probleme ale Cartierului Arhitectilor semnalate inclusiv de presa locala enumeram: distanta redusa dintre imobile, nerespectarea regimului de inaltime in multe situatii, lipsa spatiilor verzi, blocaje mari in trafic, concentrarea investitorilor imobiliari exclusiv pe ansamblurile de locuinte, fara a asigura facilitatile necesare oricarui cartier – gradinita, scoala, spatii verzi etc.

Grupuri formale si informale de locuitori s-au format pentru a comunica usor intre ei si a se implica concret in solutionarea problemelor din cartier. Printre acestea se numara grupul online Rezidenti Cartierul Arhitectilor, Asociatia Pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitectilor - ADCA si Grupul de Initiativa.


In cadrul acestui proiect ne propunem sa exploram cartierul intr-o maniera participativa cu scopul de a identifica calitatile si neajunsurile acestuia in prezent, in pregatirea unor proiecte si interventii de ameliorare a calitatii vietii in cartier. 

Astfel locuitorii si cei care lucreaza in cartier sunt invitati sa completeze chestionarul online conceput de echipa URBOTECA special pentru acest proiect, disponibil aici:

COMPLETEAZA CHESTIONARUL

 Chestionarul va fi activ in perioada 16 august - 12 septembrie si va fundamenta o parte din activitatile de tip atelier din cadrul evenimentului din 18 septembrie.