Virginia Andreescu Haret

  • se naste la Bucuresti

   1894
  • Studiaza arhitectura la Scoala Superioara de Arhitectura Bucuresti

   1912
  •  
   1919
  • Arhitect la Comisia Monumentelor Istorice

   1918
  • Lucreaza la Ministerul Invatamântului Public unde cel mai inalt grad atinsa este acela de inspector general in arhitectura

   1921
  •  
   1947
  • Devine membra a Uniunii Arhitectilor din România

   1953
  • moare la Bucuresti

   1962
 

Virginia Andreescu-Haret, prima femeie arhitect in România

Maria Virginia Andreescu-Haret (9/21 iunie 1894, Bucuresti – 6 mai 1962, Bucuresti) a absolvit in 1919 cursurile Școlii Superioare de Arhitectura din România, iar diploma sa a fost prima diploma de arhitect acordata de scoala unei femei. A frecventat in paralel si Școala de Arte Frumoase din Bucuresti, fiind o foarte apreciata eleva a pictorului Ipolit Strâmbu.

Nepoata de frate a marelui pictor Ioan Andreescu, Maria Virginia Andreescu s-a maritat in 1928, cu inginerul constructor Spiru I. Haret (nepot al savantului Spiru C. Haret care i-a devenit colaborator), având impreuna un fiu, pe inginerul Radu Sp. Haret.

Dupa completarea studiilor la Roma (1921-1922), unde a participat si la cercetari arheologice, revenind in tara, a lucrat pentru Societatea „Constructia moderna” o scurta perioada, iar din 1922, s-a angajat in Serviciul Tehnic al Ministerului Instructiunii Publice, in cadrul Casei Școalelor, unde a activat pâna in 1947. Aici a lucrat la inceput sub conducerea arhitectilor Jean Pompilian si Cornel Nedelescu apoi, alaturi de acestia, trecând prin toate gradele, pâna la cel de arhitect inspector general, fiind prima femeie cu acest grad din tara noastra.

A proiectat peste 130 de cladiri, dintre care peste 40 de proiecte scolare, 17 locuinte unifamiliale si 26 imobile de locuit. A colaborat cu prof. arh. Nicolae Ghika-Budesti la intocmirea de relevee ale bisericilor din Țara Româneasca si la cele patru volume din „Evolutia arhitecturii in Muntenia si Oltenia”.

Virginia Andreescu-Haret a fost membra a Societatii Arhitectilor Români si singura femeie din Comitetul Societatii, membra a Societatii Politehnice din România, incepând cu 1 decembrie 1929 si se inscrie in Tabloul Urbanistilor la 6 aprilie 1933.

„A proiectat si executat singura 17 case de locuit pentru o familie, prevazute in general cu distributie pe doua niveluri (parter si etaj) si 26 imobile de locuit cu mai multe apartamente, afara de cele executate cu arhitectii Ernest Doneaud, Ion Maier si prof. Ion Pompilian.” (Radu Sp. Haret, Virginia Sp. Haret (Andreescu). Prima arhitecta care a activat in România (1894-1962), in Arhitectura, nr. 5/1976)

Reputata arhitecta a luat locul 1, in 1925 la concursul pentru Primaria, Baia Comunala si cinematograful orasului Fagaras si la concursul la C.A.M., de timbre fiscale, in 1926. De asemenea, a primit Premiul Ziarului Universul pentru o vila cu 4 apartamente, pe str. Madrid si Premiul I pentru cartierul de locuinte (vile) ale functionarilor fostei Banci Românesti (17 vile) in parcelarea din Calea Plevnei, Bucuresti.

Text de Cristina Balau

Documentat de dr. arh. Sidonia Teodorescu si arh.-urb. Maria Gavozdea

Surse biografice:

Teodorescu, Sidonia, „Virginia Andreescu-Haret, prima femeie care a profesat arhitectura in România”, in Buletinul Informativ al UAR, editat la Sucursala UAR Sibiu, iunie 2021, pp. 40-56.

Haret, Radu Sp. (1976), „Virginia Sp. Haret (Andreescu). Prima arhitecta care a activat in România (1894-1962)”, in Arhitectura, nr. 5/1976.

Arhiva Uniunii Arhitecţilor din România. Dosar Pensie de merit. Arh. Virginia Haret.

Virginia Sp. Haret nascuta Andreescu. Arhitect. Album de lucrari de arhitectura. Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, arhiva Virginia Haret.

Articol publicat în Turnul Sfatului

„Virginia a spart zidul, Virginia a patruns pe usa mare, natura ei a invins si a croit drumul femeilor in arhitectura. Convinsa, demna si foarte sigura, atat de naturala la locul ei, nimeni n-a indraznit s-o conteste…”

Henriette Delavrancea-Gibory 1976

05 tabel lucrari Andreescu

1