Toma T. Socolescu

  • Se naste la Ploiesti judetul Prahova

   1883
  • Studiaza arhitectura la Facultatea de Arhitectura Bucuresti

   1901
  •  
   1905
  • Arhitect sef al Ploiestiului

   1919
  • Primar al Ploiestiului

   1920
  •  
   1921
  • Profesor universitar la Facultatea de Arhitectura Bucuresti

   1927
  •  
   1947
  • Arhitect la Directia Monumentelor Istorice Bucuresti

   1953
  •  
   1957
  • Moare la Bucuresti

   1960
 

Viata arhitectului TOMA T. SOCOLESCU

Arhitect sef si primar al orasului natal, Toma T. Socolescu a fost reprezentantul cel mai de seamaal familiei sale. Profesionist, de o mare culturaintelectuală, a lăsat în urmao operacomplexă, fiind continuatorul a trei genera ii de arhitecti din familia sa. Toma s-a născut în 20 iulie 1883 la Ploiesti, bunicul Nicolae si tatăl Toma fiind de asemenea arhitecti. Dinastia arhitectilor Socolescu a fost dusa mai departe si de unul din fiii lui Toma T. Socolescu, Toma Barbu. Mentori i-au fost tatăl său, dar si unchiul său Ion N. Socolescu, precum si arhitectul Ion Mincu, care i-a fost si profesor.

Un moment important in formarea sa ca arhitect il constituie cooptarea ca desenator in colectivul de arhitecti condus de arhitectii Stefan Burcus, Victor Stefanescu si I.D. Berindei, organizatori ai Expozitiei din 1906, dedicata implinirii a patruzeci de ani de domnie a Regelui Carol I. Toma T Socolescu a fost un bun desenator si un rafinat acuarelist, lasând in urma o serie de lucrari precum peisaje citadine si zone din Ploiestiul de altadata, printre care acuarela „Crucea cu plopi”.

Ion Mincu a fost cel care i‐a insuflat viitorului arhitect dragostea pentru traditie si pentru cunoasterea monumentelor istorice (de arhitectura culta dar si populara), pe care le-a cercetat amanuntit si a preluat elemente caracteristice lor in opera sa.

O sursa importanta a arhitecturii lui Toma T. Socolescu a avut la baza calatoriile lui de studii. La inceputul anului 1913, face o calatorie de documentare la Budapesta si Viena, apoi pleaca la Constantinopol impreuna cu sotia sa, unde vor vizita monumentele celebre ale orasului. De la jumatatea lunii decembrie 1923, pâna in 20 februarie 1924, face o calatorie in Italia, o tara la care visa inca din anii studentiei.

In cariera sa, Toma a avut mai multe lucrari de seama. Cel mai important edificiu realizat de Toma T. Socolescu este ansamblul Halelor Centrale din Ploiesti, constructie unicat, cu o compozitie formata din mai multe volume articulate. Ansamblul reprezinta un exemplu al modernismului temperat al anilor 1920‐1930, realizat intr‐un stil eclectic cu influente Art Deco, dar si cu influente ale arhitecturii romantice, prin prezenta turnului cu ceas. De asemenea, arhitectul român a fost si colaborator al arhitectului Ernest Doneaud, in realizarea proiectului Palatului de Justitie din orasul natal. Aici Toma a avut o mare parte din proiectele arhitecturale - Palatul Scolilor Comerciale, Banca Creditul Prahovei, Casa Corpului Didactic Primar, Teatrul Odeon, Turnul Catedralei Sfântul Ioan sau Biserica Sfântul Haralambie.

Un moment important din viata este participarea, intre anii 1916 – 1918, la Primul Razboi Mondial. A facut parte din Regimentul 47 de infanterie, de unde, impreuna cu alti ingineri si arhitecti, a participat la campaniile militare din Moldova, cu misiunea de a distruge podurile in urma armatei române, in retragerea spre Moldova. In drumurile pe care le facea, nu uita sa schiteze intr‐un carnet, pe care‐l avea in permanenta asupra sa, numeroase motive interesante de arta populara ale locuintelor si mobilierului taranilor din satele prin care trecea. Pentru activitatea din timpul razboiului, Toma T. Socolescu a fost decorat cu ordinul Crucea Regina Maria. Dupa moartea sa a fost omagiat cu titlul de cetatean de onoare al orasului Ploiesti si cetatean de onoare al municipiului Paulesti.

Documentat de dr.arh. Gabriela Petrescu

Surse biografice:

 • ARHIVA UAR, Dosar inscriere in UAR
 • MACRI, Zina, Macri, Ionut, Toma T. Socolescu, Arhitect Român. 18831960, Caligraf, Bucuresti, 2012.
 • PETRESCU, Gabriela, Arhitectii Socolescu 18401940 Studiu monografic, teza de doctorat, UAIUM, Bucuresti, 2014;
 • SEVASTOS, Mihail, Monografia orasului Ploesti, Tiparul Cartea Româneasca, Bucuresti, 1937.
 • SOCOLESCU, Toma T., Amintiri, Caligraf, Bucuresti, 2004 .
 • SOCOLESCU, Toma T., Fresca arhitectilor care au lucrat in România in epoca moderna, Caligraf, Bucuresti, 2004.
 • Sursa: https://peoplepill.com/
Articol publicat în Turnul Sfatului

“Constructia si decoratia, formând una scheletul, cealalta imbracamintea, trebuie sa se completeze si sa raspunda exigentelor imperioase: logicii si sentimentului.”

Toma T. Socolescu, 1941

04 Tabel lucrări Socolescu

1