Paul Smarandescu

  • se naste la Bucuresti

   1881
  • studii universitare Scoala de Arhitectura Bucuresti

   1899
  • studii universitare Ecole des Beaux-Arts Paris

   1903
  • arhitect sef in cadrul Ministerului Instructiei Publice

   1909
  • arhitect sef in cadrul Ministerului de Interne

   1912
  • profesor de istoria arhitecturii in cadrul Scolii de Arhitectura Bucuresti

   1920
  • profesor sef de atelier in cadrul Scolii de Arhitectura Bucuresti

   1927
  • decan al Scolii de Arhitectura Bucuresti

   1938
  •  
   1940
  • Semnul Onorific „Rasplata Muncii pentru 25 ani in Serviciul Statului” oferit de statul român

   1941
  • moare la Bucuresti

   1945
 

Paul Smarandescu

Fiul lui Anghel si al lui Agnes, Paul Smarandescu s-a nascut pe 26 iunie 1881 la Bucuresti. A fost casatorit cu Elisabeta Radulescu - Lisette pentru prieteni, si a avut o fiica, Sanda.

Paul a studiat patru ani la Scoala de Arhitectura de la Bucuresti, apoi 3 ani la Ecole des Beaux-Arts din Paris, alaturi de Edmond Jean-Baptiste Paulin, unde a obtinut diploma guvernului francez.

A lucrat intâi in biroul arhitectului Dumitru Maimarolu, la proiectul pentru Palatul Camerei Deputatilor. In 1909 a devenit arhitect sef al Ministerul Instructiei Publice si al Cultelor, apoi al Ministerului de Interne. La 39 ani si-a inceput activitatea in cadrul Scolii de Arhitectura Bucuresti ca profesor de istoria arhitecturii, apoi sef de atelier, iar intre 1938 si 1940 a ocupat functia de decan.

De-a lungul carierei a abordat stiluri arhitecturale variate, dând dovada de o permanenta cautare estetica si o preocupare pentru tendintele arhitecturii locale si internationale. A calatorit mult in scop documentar, vizitând Grecia, Egiptul, Italia, Franta, Anglia, Germania, Belgia, Olanda, Spania, coasta dalmata si Belgradul, Suedia, Finlanda, Norvegia si Cehoslovacia.

Este autorul a numeroase vile si imobile de locuinte, dar si de cladiri publice precum Palatul Societatea de Asigurari „Agricola”, Sanatoriul Dr. Andrei A. Antoniu, Spitalul Filantropia, Palatul societatea Astra Româna, Facultatea de Farmacie, Palatul Ziarul Universul si Palatul Societatea de Gaz si Electricitate.

In 1937 s-a implicat in restaurarea si extinderea locasului de cult din satul Uiesti, azi situat pe raza comunei Bucsani, judetul Giurgiu, asa cum rezulta din inscriptia care se afla pe peretele de la intrarea in biserica: „Acest sfânt locas din satul Uiesti - Vlasca caruia nu i se cunoaste nici anul zidirii, nici numele ctitorului, a fost reparata in anul 1937, adaugându-i-se pridvorul de la intrare si sfintindu-se din nou la 27 februarie 1938. Lucrarile s-au executat dupa planurile arhitectului Paul Smarandescu, cu cheltuiala lui si a sotiei sale Elisabeta, nascuta C.P. Radulescu.”

In anul 1941, Paul Smarandescu a primit semnul onorific „Rasplata Muncii pentru 25 ani in Serviciul Statului”, de la Statul Român.

S-a stins din viata la 64 ani, in 1945, la Bucuresti..

Text de Cristina Balau

Documentat de stud. arh. Razvan Muntean si arh.-urb. Maria Gavozdea

Surse biografice si imagini:

 • Lacraru Razvan si Lacraru Mihaela, 2014, Traseu Arhitectural Paul Smarandescu, paul-smarandescu.blogspot.com
Articol publicat în Turnul Sfatului

Paul Smarandescu

 Tabel lucrări Smărăndescu

1