Nicolae Porumbescu

  • se naste la Bucuresti

   1919
  • Studiaza arhitectura la Facultatea de Arhitectura Bucuresti, (cu pauza intre 1942 - 1944 când a fost pe front)

   1938
  •  
   1947
  • Principali proiectant la Institutul de Constructii Bucuresti

   1949
  • Arhitect consilier tehnic si director tehnic la Institutul de Proiectari

   1953
  • Conferentiar - sef catedra - prodecan la Facultatea de Constructii - Specialitatea de Arhitectura si Urbanism - Institutul Politehnic Iasi

   1970
  •  
   1980
  • : Primeste premiul Opera Omnia din partea Uniunii Arhitectilor din România

   1985
  • Moare la Suceava

   1999
 

Nicolae Porumbescu

un arhitect controversat

Arhitect si urbanist prolific, Nicolae Porumbescu a lasat o puternica amprenta in arhitectura româneasca prin centre urbane si cladiri publice reprezentative in mai multe orase. 

S-a nascut la Bucuresti in 1919, a urmat cursurile liceului Mihai Viteazul ca bursier, apoi Facultatea de arhitectura, cu o intrerupere datorata concentrarii sale in al doilea Razboi Mondial in perioada 1942-1944. Gipsy, cum il numeau prietenii din facultate, a avut indrumatori la atelier mai multi arhitecti de renume, apropiindu-se cel mai mult de Gheorghe Simotta ca mentor. Obtine diploma la 11 ani dupa finalizarea facultatii, in 1958.

Lucreaza la Bucuresti in cadrul Ministerului Artelor si Informatiei, Institutului de Constructii, apoi Institutului de Proiectari, unde proiecteaza Hotelul Sportiv de la Brasov, Teatru-cinematograf la Hunedoara, Club-Cinematograf, Circul de Stat si locuinte colective in cartierul Balta Alba din Bucuresti.

Un moment important in evolutia sa este mutarea la Suceava in 1965, unde isi redescopera atractia pentru sculptura in lemn, manifestata in copilarie. Din acest moment, arhitectura sa va integra elemente specifice constructiilor traditionale din lemn, supradimensionate si realizate din beton armat, si se va integra curentului brutalist. Aceasta inovatie ii va aduce in egala masura laude si critici.

Primele sale proiecte reprezentative realizate in aceasta maniera sunt Casa de Cultura si Casa de Oaspeti de la Suceava si Casa de Cultura din Baia Mare. La proiectul pentru Sediul Politico-Administrativ de la Botosani lucreaza impreuna cu sotia sa, arhitecta Maria Porumbescu-Vaida - Vicky pentru prieteni.

In 1970 sotii Porumbescu, impreuna cu un grup de tineri profesori, pun bazele Facultatii de Constructii - Specialitatea de Arhitectura si Urbanism din cadrul Institutului Politehnic de la Iasi, care va functiona pâna in 1983. Aici Gipsy va activa in calitate de conferentiar, sef de catedra si prodecan. Studentii isi amintesc de el cu drag, ca prieten, si de Zampa, Teckel-ul familiei Porumbescu, care cu siguranta a contribuit la atmosfera joviala.

Intre timp, proiecteaza sediul Facultatii de Constructii si Sediul Academiei si face parte din Comisia de sistematizare a Judetului Iasi, pentru care realizeaza mai multe studii de sistematizare pentru zone centrale.

Un proiect de anvergura este noul centru al orasului Satu-Mare, pentru care proiecteaza locuinte colective (1976), Casa de Cultura (1980) si Sediul Politico-Administrativ (1988), precum si amenajarea spatiului public din jurul acestora. De altfel o vreme locuieste la Satu-Mare pentru a-si definitiva opera - ansamblul central - pe care il vede ca pe un spatiu al veneratiei.

Se implica in organizarea profesiei de arhitect ca vicepresedinte al Uniunii Arhitectilor din România in perioada 1977-1989. Uniunea ii va oferi premiul Opera Omnia in 1985. 

In ultimii ani de viata se retrage la Suceava. Aici primeste titlu de cetatean de onoare al orasului in 1996. Moare la 30 ianuarie 1999.

„Nicolae Porumbescu exista si este proeminent in arhitectura româneasca. Trebuie discutat. Nu poate fi ignorat” - Arh. Serban Tiganas

Text de arh.-urb. Maria Gavozdea

Documentat de conf.dr.arh. Dragos Ciolacu

Surse biografice:

 • Onofrei Virgil, Nicolae Porumbescu – O viata in arhitectura, 2003
Articol publicat în Turnul Sfatului

„Nicolae Porumbescu exista si este proeminent in arhitectura româneasca. Trebuie discutat. Nu poate fi ignorat”

Arh. Serban Tiganas

tabel lucrari Porumbescu

1