Liviu Ciulei

  • Se naste la Bucuresti in 7 iulie (zodia racului)

   1923
  • Incepe studiile la Facultatea de Arhitectura

   1942
  • Fara stirea familiei, se prezinta la examenul de admitere la Conservatorul Regal de Muzica si Arta Dramatica, unde este admis cu 10 pe linie

   1943
  • Debuteaza ca actor in rolul lui Richard, in spectacolul The Animal Kingdom de Philip Barry

   1945
  • debuteaza ca regizor, scenograf si designer de costume

   1946
  • Marele Premiu pentru filmul Valurile Dunarii la festivalul de film de la Karlovy Vary (Cehoslovacia)

   1960
  • Cannes 1965, sursa culturaladuba.ro
   Premiul pentru Regie la festivalul de film de la Cannes pentru pelicula Padurea spânzuratilor

   1965
  • UNITER 26Logo black
   Cetatean de onoare al Capitalei (Bucuresti) si Premiul de Excelenta UNITER

   2001
  • Doctor Honoris Causa al UNATC si Ordinul National “Pentru Merit” in grad de Mare Ofiter

   2002
  • moare la Munchen (Germania) pe 24 octombrie

   2011
 

Liviu Ciulei – Arhitect. Actor. Regizor. Scenograf.

Îndrumat de tatăl său spre arhitectură și pasionat de arta spectacolului, Liviu Ciulei a reușit să îmbine aceste două meserii și să marcheze teatrul și cinematografia românească definitiv. 

Liviu Ioan Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923, la București. Tatăl său, un reputat constructor și antreprenor, l-a încurajat să studieze arhitectura. Totuși pasiunea lui Liviu pentru teatru a fost mai puternică: la doar un an de la admiterea la Facultatea de Arhitectură, a fost admis la Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică. Tânărul Ciulei a urmat ambele facultăți. Puținele sale proiecte arhitecturale au abordat clădiri și spații de teatru, precum remodelarea Teatrului Mic sau realizarea proiectului pentru sala studio de la Teatrul Bulandra din București și pentru sala studio a Teatrului Alexandru Davilla din Pitești. 

Parcursul său nu a fost însă deloc ușor. În 1948 a fost respins la examenul de obținere a atestatului sindical, care i-ar fi permis să exercite profesia de regizor, pe motiv de „origini nesănătoase”, interdicție menținută până în 1957. Același motiv i-a fost oferit și atunci când diploma de arhitect i s-a eliberat de-abia la 5 ani după finalizarea studiilor.

În anul 1961 Liviu Ciulei a realizat un decor atipic vremii („o ruptură față de realismul socialist plat”) pentru piesa „Cum vă place” de Shakespeare, primind laude din partea lui Orson Welles („… pentru că Liviu Ciulei mi-a oferit poate cel mai original și autentic Shakespeare din cei câteva sute pe care i-am văzut și pe care în lungă mea carieră de ziarist și regizor i-am înghițit...”). Ciulei a considerat acest decor cea mai importantă realizare profesională a carierei sale.

Liviu Ioan Ciulei a fost actor, regizor, scenograf în teatru, actor și scenograf de film, dar și director de teatru - la Teatrul Bulandra din București, apoi la Teatrul Vivian Beaumont, Lincoln Center, NY.

Premiile nu au întârziat să apară: în 1960 filmul Valurile Dunării primește marele premiu de la Festivalul de film de la Karlovy Vary, iar în 1965 regia filmului Pădurea Spânzuraților este premiată la Festivalul de film de la Cannes. Unele dintre cele mai importante distincții au venit în cea de-a doua parte a vieții sale: în 1991, marele premiu UNITER pentru spectacolul Visul unei nopți de vară, montat la Teatrul Bulandra, de la Uniunea Teatrală din România, în 2001 a fost numit cetățean de onoare al Capitalei (de către Primăria București) și Doctor Honoris Causa în 2002 (de către Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică). Tot în 2002, Ciulei a fost distins cu Ordinul Național „pentru Merit” în grad de Mare Ofițer (președinția României), un an mai târziu a luat premiul de excelență pentru întreaga operă cinematografică și pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea filmului românesc de la Centrul Național al Cinematografiei și, ca un ultim omagiu, post mortem, Ciulei a primit o stea pe aleea celebrităților din București, în anul 2012.

Text de Cristina Bălău

Documentat de arh-urb. Maria Găvozdea și stud.arh. Răzvan Muntean

Surse biografice:

Articol publicat în Turnul Sfatului

”Liviu Ciulei mi-a oferit poate cel mai original si autentic Shakespeare din cei câteva sute pe care i-am vazut si pe care in lunga mea cariera de ziarist si regizor i-am inghitit...” Orson Wells 1961, despre spectacolul Cum va place de W. Shakespeare

04 tabel lucrari Liviu Ciulei

1