Ion D. Trajanescu

  • Se naste la Ploiesti, judetul Prahova

   1875
  • Studiaza arhitectura la Scoala de Arhitectura, Bucuresti

   1892
  • Studiaza arhitectura la Scoala de Belle Arte, Bucuresti

   1897
  •  
   1902
  • Arhitect la Serviciul Tehnic al Comisiunii Monumentelor Istorice

   1907
  • Arhitect la Societatea Comunala pentru Locuinte Ieftine

   1907
  •  
   1924
  • Profesor universitar titular al Catedrei de Constructii si Perspectiva

   1940
  • Arhitect la Institutul pentru Proiectarea Oraselor, Constructiilor Publice si de Locuit

   1950

  • 1954
  • Moare la Bucuresti

   1964
 

Ion D. Trajanescu

S-a nascut pe 30 mai 1875, la Bucuresti, unde s-a si format si a profesat. L-a admirat enorm pe arhitectul Ion Mincu, acesta fiindu-i profesor, apoi devenind mentorul sau. 

Trajanescu a studiat la Scolii de Arhitectura de la Bucuresti in perioada 1892-1897, dar nu le-a putut finaliza din cauza desfiintarii acesteia. Aici l-a intâlnit pe arhitectul Ion Mincu, care i-a fost profesor si pe care Ion il va numi ”maestrul meu”, dedicându-i multe dintre lucrarile si scrierile sale. Urmatorii cinci ani a fost student la Scoala de Belle Arte, unde a obtinut diploma de arhitect in 1903.

La infiintarea Serviciului Tehnic al Comisiunii Monumentelor Istorice, in 1907, este cooptat in colectiv ca arhitect. Aici isi va desfasura activitatea pâna in 1924. Elaboreaza mai multe studii, cercetari, rapoarte si memorii care vor fi publicate in Buletinul CMI.  

Timp de cinci ani, incepând cu 1910, va colabora cu Societatea Comunala pentru Locuinte Ieftine, pentru care va proiecta mai multe tipologii de locuinte individuale in zone noi de dezvoltare urbana (la acea vreme). Mentionam dintre acestea parcelarea Clucerului, parcelarea Mihail Cornea, Grant-Belvedere, Ana-Davila din cartierul Cotroceni, Floreasca, parcelarea Cazarmei in cartierul Uranus, Drumul Sarii, CFR-Steaua Româna.  

A proiectat peste 10 biserici si 3 catedrale, majoritatea in Bucuresti, dar si in Bacau, Craiova, Timisoara, Turda, Tecuci, Ivesti si Calarasi. Unele dintre aceste lucrari au fost proiecte de concurs premiate; a mai participat cu proiecte la concursurile pentru mausoleul de la Marasesti si pentru catedralele din Odessa si Braila.

In 1913 devine profesor onorific al Academiei de Arhitectura din Bucuresti, dupa unsprezece ani devine profesor universitar, iar pâna in 1940 va fi titular al Catedrei de Constructii si Perspectiva.

A fost membru al Comitetului Societatii Arhitectilor Români, ocupând de-a lungul timpului si functiile de secretar, casier, bibliotecar si vicepresedinte (1922-1926). Din anul 1933 este membru al Corpului Arhitectilor, infiintat cu un an inainte.

Face parte din comitetul de redactie al revistei Arhitectura, iar in 1922 devine director-proprietar al nou infiintatei reviste Artele Frumoase, alaturi de arhitectul Statie Ciortan.

La 75 ani este angajat ca arhitect la Institutul pentru Proiectarea Oraselor, Constructiilor Publice si de Locuit (ISPROR), unde va lucra inca patru ani. A decedat in luna februarie a anului 1964, la aproape 89 ani.

Text de Cristina Balau

Surse bibliografice:

 • Arh. Anca Filip, coordonator proiect cultural Restauratori români: arhitectul Ion D. Trajanescu – 140 de ani de la nastere, beneficiar al unei finantari din partea Uniunii Arhitectilor din România din Fondul "Timbrul Arhitecturii" in anul 2015  https://trajanescu.ro/  https://www.restauratoriromâni.ro/
 • Anca Filip, Ion D. Trajanescu (1875-1964) – arhitect, restaurator, publicist, profesor, Efigii, Revista Arhitectura 1/2016 
 • www.asz.ro - Asociatia Studio Zona (surse foto)
 • www.traianescu.patrimoniu.ro (surse foto)

„Acum, după așezarea neamului nostru pe vechile lui temelii istorice, datoria conștiinței profesionale și românești ne cheamă în cercul restrâns al misiunei ce ne-am luat, de a duce mai departe firul tradiției în arta de toate zilele, căutând să împăcăm «nevoile timpului» cu acelea ale arhitecturii românești.”

(Ion D. Trajanescu, „Arhitectura noastră de azi”, revista „Artele frumoase”, 12/1922)

tabel lucrari Traianescu 1 tabel lucrari Traianescu 2

1