Ioan Virgil Ispas

  • se naste in 6 martie la Sibiu

   1947
  • incepe sa studieze la Institutul Politehnic – Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole din Cluj-Napoca

   1965
  • incepe sa studieze la Scoala Tehnica de Arhitectura si Sistematizare

   1969
  • incepe sa studieze la Facultatea de Arhitectura din Iasi, apoi finalizeaza studiile la Bucuresti

   1972
  • a lucrat la Centrul de Proiectare Sibiu

   1983
  •  
   1995
  • isi deschide impreuna cu sotia biroul de arhitectura Ispas Arhitecti Asociati, devine membru al Partidului National Taranesc si arhitect-sef al municipiului Sibiu

   1995
  • este desemnat Subprefect al judetului Sibiu, apoi devine Prefect interimar pâna in 1998

   1996
  • este desemnat arhitect-sef al municipiului Sibiu

   1998
  •  
   2000
  • arhitect-sef al orasului Cisnadie

   2002
  •  
   2012
  • devine doctorand la Institutul de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu

   2008
  • moare in 18 ianuarie la Sibiu

   2013
 

Ioan Virgil Ispas

se naste la 6 Martie 1947 in Sibiu, urmând sa fie puternic influentat de originile sale, intreaga lui cariera concentrându-se pe zona Sibiului si imprejurimi.

Acesta urmeaza studiile preuniversitare la Sibiu, fiind de mic atras de muzica si desen. Scoala primara ii ofera primele satisfactii in acest sens prin câstigarea unui concurs de desen. Un factor cheie care ii deschide tânarului Virgil admiratia pentru domeniul tehnic sunt cursurile de modelare aerospatiala de la palatul Pionierilor.

Dupa absolvirea liceului Octavian Goga din Sibiu promotia 1965, urmeaza  cursurile Institutului Politehnic – Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole din Cluj-Napoca intre anii 1965 si 1968, in paralel cu dezvoltarea pasiunii pentru desen si pictura. Intors la Sibiu, acesta urmeaza cursurile Scolii Tehnice de Arhitectura si Sistematizare Sibiu, iar in 1972 se muta la Iasi dupa ce este admis la Facultatea de Arhitectura Iasi.

Aici Virgil Ispas il are ca profesor pe arhitectul Nicolae Porumbescu, pe care il admira inca dinaintea mutarii sale la Iasi, si devine astfel puternic influentat de acesta. A doua parte a facultatii sale o face la Facultatea de Arhitectura Bucuresti unde il are mentor pe prof. emerit dr. arh. Ascanio Damian. In ciuda diferentelor viziunii stilistice ale celor doi, Virgil ajunge la insistentele lui Ascanio Damian sa participe la concursul pentru fatada Teatrului National pe care il si câstiga, proiectul ramâne insa nerealizat.

Ajuns tânar arhitect, Virgil Ispas se intoarce la Sibiu unde se preocupa de studierea centrelor oraselor si participa la mai multe concursuri de reconfigurare ale acestora, inclusiv la concursul pentru Casa Poporului si reconfigurarea centrului istoric al Sibiului.

Intre 1983 si 1995 lucreaza in cadrul Centrului de Proiectare Sibiu, unde contribuie la sistematizarea zonei Garii Sibiu, proiectând o parte din locuintele colective din acea zona. Din 1995 infiinteaza propria firma de proiectare alaturi de sotia in cadrul careia proiecteaza preponderent locuinte unifamiliale in zona Sibiului. Tot in 1995 se inscrie in Partidul National Taranesc Crestin Democrat, identificându-se cu viziunea partidului de la acea vreme. Virgil se implica activ in alegerile din 1996 si sustine idealurile si valorile istorice ale PNT:

„Seva fiecarui român se trage din satul românesc si ca atare avem datoria morala de a pastra tezaurul crestin-taranesc, avem o datorie sfânta fata de cei care ne-au invatat sa fim mândri ca suntem români. Trebuie sa intelegem ca fara traditie ramânem niste anonimi intr-o mare de locuitori ai planetei, si nu o natiune in adevaratul inteles al cuvântului.”

                Intre 1995 si 1996 si 1998 si 2000 este numit Arhitect Sef al Sibiului. Prin contributia sa directa in sustinerea si promovarea potentialului turistic si cultural al Sibiului, ajunge sa faciliteze vizita Printului Charles al Marii Britanii la Sibiu, deschiderea dupa o lunga perioada de timp a salilor Palatului Brukenthal pentru o receptie a casei Regale a României si contributia la primele demersuri care au dus in 2007 la „Sibiu capitala Europeana”.

                Din 2002 pâna in 2012 este Arhitect Sef al orasului Cisnadie, unde se ocupa intens de sistematizarea dezvoltarii orasului si a zonelor nou introduse in intravilan. Din 2008 este doctorand la Institutul de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti pe tema „Influente greco-romane in configurarea spatiului crestin si iradierea lor in lumea inconjuratoare”.

Arhitectul Ioan Virgil Ispas moare la 18 ianuarie 2013 la Sibiu la vârsta de 65 de ani.

Text de stud. arh. Razvan Muntean

Documentat de arh.-urb. Maria Cristina Gavozdea si stud. arh. Razvan Muntean

Surse biografice:

 • Biografie Ioana Vanda Cristian, fiica arhitectului Ioan Virgil Ispas
 • Extrase din arhiva primariei Cisnadie

Virgil Ispas

Tabel lucrari Ispas

1