Haralamb Georgescu

  • Se naste la 29 februarie la Pitesti

   1908
  • obtine diploma de arhitect cu o lucrare puternic influentata de arh. Frank Lloyd Wright (1867-1959)

   1933
  • il cunoaste pe Horia Creanga, cu care va colabora aproape 10 ani

   1934
  • arhitect consultant la Primaria Municipiului Bucuresti

   1936
  • premiul I la concursul pentru remodelarea bisericii brâncovenesti si realizarea unei noi manastiri la Sâmbata de Sus, jud. Sibiu

   1938
  • este mobilizat sa lucreze la Compania de Telefoane din Bucuresti ca arhitect, sef al Departamentului de Constructii; incepe colaborarea cu Facultatea de Arhitectura

   1940
  • emigreaza in SUA impreuna cu sotia

   1947
  • infiinteaza un birou de arhitectura impreuna cu James Larson si proiecteaza “Pasinetti Residence” in Beverly Hills

   1957
  • devine membru al American Institute of Architects si isi deschide propriul birou de arhitectura pe Avenue of the Stars, in Century City, Los Angeles

   1964
  • traieste si lucreaza la Melbourne, Australia, timp de 8 luni

   1975
  • in 22 noiembrie moare in urma unui incident tragic in Venice, California

   1977
 

Haralamb Georgescu

Nascut pe 29 februarie 1908 la Pitesti, Haralamb H. (Bubi) Georgescu, cunoscut ulterior si sub numele de Harlan Georgesco, fiu de ofiter de armata, si-a petrecut copilaria in mai multe orase din România: Pitesti, Iasi, Alba Iulia, Cluj.

Haralamb incepe studiile de arhitectura la Bucuresti in 1926, unde ii are profesori pe Nicolae Ghika-Budesti, Duiliu Marcu, Constantin Iotzu si altii. Din timpul studentiei incepe sa lucreze in atelierul lui Constantin Iotzu. Lucrarea de absolvire este redactata alb-negru intr-un spirit modernist, cu puternice influente ale arhitectului american Frank Lloyd Wright.

Atractia sa pentru simplitate arhitecturala si linii drepte il aduce in scurt timp sa colaboreze cu Horia Creanga, un reprezentant de seama a arhitecturii moderniste românesti. Acestia ajung sa colaboreze la proiecte importante precum fabrica de tevi „Malaxa”, Halele Centrale Obor, Imobilele ARO.

Atât pe cont propriu, cât si in colaborare cu Horia Creanga, câstiga mai multe concursuri. Impreuna primesc premiul I la concursul pentru Palatul Municipal Bucuresti, dar lucrarea ii va fi data lui Petre Antonescu. Haralamb va câstiga concursul pentru Clubul Asociatiei Functionarilor Comunali, cel pentru refacerea Teatrului National din Calea Victoriei si cel pentru remodelarea bisericii brâncovenesti si realizarea unei noi manastiri la Sâmbata de Sus, in judetul Sibiu.

Bubi si Horia Creanga realizeaza, in perioada 1935-1936, mai multe calatorii de studiu in strainatate in orase precum Copenhaga, Stockholm, Berlin, Bochum, München, Leipzig, Köln, Frankfurt am Main, Budapesta, Bochum, Dortmund, Mannheim, Düsseldorf, Stuttgart si Londra. Haralamb va mai calatori in scop documentar in Italia, Grecia, Turcia si Egipt.

Datorita stilului sau inovator si a acuratetii planurilor sale, ajunge in 1944, la solicitarea lui Grigore Ionescu (rectorul Facultatii de Arhitectura), profesor al unui atelier de arhitectura din cadrul facultatii. Tot in acelasi an, incepe proiectarea Palatului Telefoanelor din Sibiu, de pe Bulevardul Balcescu.

La 39 ani, pe fondul tensiunilor politice din tara, emigreaza in SUA in 1947. Aici activeaza o vreme ca profesor asociat la scoala de Arhitectura a Universitatii din Nebraska – Lincoln, unde preda diverse cursuri de desen si planificare urbana. In 1951 se muta impreuna cu sotia si fiul sau nou-nascut, Christopher, pe coasta de vest a Statelor Unite, la Los Angeles. Aici, lucreaza pâna in 1957 la diverse birouri de arhitectura, urmând sa deschida impreuna cu arhitectul James Larson propriu birou, odata cu obtinerea certificatului de naturalizare. Cei doi realizeaza diverse proiecte, dintre care cel mai notabil fiind, „Pasinetti Residence” din Beverly Hills, care va fi publicat in 1959 in revista „Arts & Architecture”.

Dupa obtinerea dreptului de practica arhitecturala in statul California, in 1964 isi deschide propriul birou de arhitectura, proiectând in urmatorii ani mai multe imobile de locuinte private si colective in Los Angeles, dar si numeroase centre medicale. In perioada 1965-1967 realizeaza un studiu, numit „Sky Lots”, care propune o reasezare ipotetica a orasului Los Angeles, lucrare care va fi publicata in 1975 in volumul „Unbuilt America”.

Ultima sa calatorie importanta are loc in 1975 când, pe fondul crizei economice din Statele Unite ale Americii, la 67 ani se muta si lucreaza pentru 8 luni la Melbourne, in Australia, unde il intâlneste pe arhitectul Grigore Mathias Hirsch.

Haralamb H. (Bubi) Georgescu moare pe 22 noiembrie 1977 la Venice, California.

„Desenele lui Bubi Georgescu ne arata ca, daca istoria noastra postbelica ar fi fost clementa, normala, cu libertatile democaratiilor, cu astfel de profesori, invatamântul de arhitectura ar fi permis racordarea profesiunii, atent si sensibil si fara oprelisti, la marea cultura a lumii.” - arh. Ion Mircea Enescu

Text de stud. arh. Razvan Muntean

Documentat de stud. arh. Razvan Muntean

Surse biografice si imagini:

 • Corneliu Ghenciulescu, Haralamb H. (Bubi) Georgescu, a Romanian Architect in the USA/un arhitect român in SUA, Editura Universitara Ion Mincu, Bucuresti 2008

Articol publicat în Turnul Sfatului

„Arhitectura trebue sa manifeste in cel mai inalt grad aceleasi legi morale ca si omul, trebuie sa fie onesta, simpla, modesta, curajoasa si spirituala. Trebuie sa se supuna legilor materiei si legilor spiritului.” - Haralamb Georgescu

Tabel lucrări Georgescu

1