Cristinel George

  • se naste la 27 ianuarie, la Bucuresti

   1891
  • studiaza la Ecole de Beaux Arts, sectia de arhitectura din Paris

   1909
  •  
   1913
  • serviciul militar in Primul Razboi Mondial pe linia frontului Marasti-Marasesti-Oituz

   1916
  •  
   1918
  • participa la reconstructia satului Marasti

   1919
  • isi deschide un birou de arhitectura impreuna cu arh. Constantin Pomponiu

   1920
  • obtine locul I si executia lucrarii la concursul pentru Mausoleul de la Marasesti (colaborator arh. Constantin Pomponiu)

   1921
  • obtine locul I si executia lucrarii la concursul pentru Catedrala Ortodoxa din Cluj (colaborator arh. Constantin Pomponiu)

   1923
  • isi deschide propriul birou de arhitectura; obtine locul I si executia lucrarii la concursul public pentru Proiectul Localului Primariei Municipiului Bucuresti (colaborator arh. Nicu Georgescu)

   1927
  • se angajeaza la Institutul de Proiectari Industriale

   1948
  • deces

   1961
 

Cristinel George

“Un arhitect care isi cladeste renumele cu edificii reprezentative pentru Romania moderna, care defineste orase, creeaza cladiri etalon” - dr. arh. Dan Idiceanu

Fiul Elizei Toth si al arhitectului Paul Jean Cristinel (care a lucrat in biroul lui Dimitrie Berindey), adolescentul George Alexandru a facut practica de santier la arhitectul Ion D. Berindei. Nascut la Bucuresti in 27 ianuarie 1891, a studiat arhitectura la Paris, la Scoala de Arte Frumoase, dupa care a colaborat cu Ernest Doneaud, Stefan Burcus si alti arhitecti din Bucuresti.

In primul razboi mondial si-a facut serviciul militar pe linia frontului Marasti-Marasesti-Oituz, unde l-a intâlnit pe arh. Constantin Pomponiu, intendent-sef. Dupa razboi a lucrat la reabilitarea si sistematizarea satului istoric Marasti, apoi cei doi si-au deschis un birou de arhitectura impreuna, care a functionat timp de sapte ani. In aceasta perioada au câstigat mai multe concursuri pentru edificii publice, printre care Mausoleul Eroilor Neamului de la Marasesti, Catedrala ortodoxa din Cluj si Camera de Comert din Constanta.

La 36 ani George isi deschide propriul atelier, unde va câstiga in continuare numeroase concursuri si va realiza proiecte de biserici si scoli pentru Biserica Ortodoxa si societati de binefacere patronate de Regina Maria, imobile ale Societatii “Prima Ardeleana”, sucursale bancare, palate administrative si vile private in mai multe localitati din tara: Bucuresti, Cluj, Sibiu, Braila, Calarasi si altele.

La Sibiu a proiectat Capela si Biblioteca Mitropoliei Ortodoxe, Scoala normala de baieti “Andrei Saguna” (acum Liceul de Constructii si Arhitectura “Carol I”), Scoala normala de fete “Andrei Saguna”, Palatul Societatii “Prima Ardeleana” (acum cladirea farmaciei 24) si Resedinta I.P.S. Mitropolitul Nicolae Balan.

Este nevoit sa-si inchida biroul de arhitectura la 56 de ani, iar dupa doi ani devine angajat in institute de proiectare de stat, unde continua sa lucreze pâna la sfârsitul vietii, in 1961. In aceasta perioada a proiectat fabrici, uzine si institute de cercetare pentru diferite industrii.

A abordat stiluri variate de arhitectura, in functie de momentul istoric si de subiectul abordat: neoromânesc, art déco si modernism, pe alocuri, neoclasicism, incheind cu experiente industriale si influenta arhitecturii sovietice.

George Cristinel este un “profesionist care s-a adaptat timpurilor, curentelor, modernizarii, tehnologiilor, clientilor diversi, conceptelor culturale diverse si care reuseste sa fie prolific si profesionist de-a lungul a 40 de ani de cariera, cu rezultante importante”- dr. arh. Dan Idiceanu.

Text de arh.-urb. Maria Gavozdea

Documentat de dr. arh. Dan Idiceanu

Surse biografice:

 • Dan Idiceanu, Georges Cristinel- un arhitect care face tranzitia, teza de doctorat
Articol publicat în Turnul Sfatului

Cristinel George

tabel Cristinel George

1