Constantin Lepadatu

  • se naste in 14 aprilie la Sintesti, comuna Vidra, jud. Ilfov

   1949
  • absolvent al Facultatii de Arhitectura, se angajeaza la Institutul de Proiectare din Iasi

   1973
  • incepe colaborarea cu Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” din Iasi

   1976
  • infiinteaza propriul birou de arhitectura - S.C. FORMA S.R.L.

   1993
  • devine doctor in arhitectura cu teza “Arhitectura, energie, materiale. Solutii de conservare a energiei in constructii”

   1999
  • membru fondator al Ordinului Arhitectilor din România, membru in Consiliul National, Presedinte al OAR Filiala Iasi

   2001
  • moare in 17/18 ianuarie de gripa porcina la Iasi

   2011
 

Constantin Lepadatu

S-a nascut in 14 aprilie 1949 la Sintesti, in comuna Vidra din judetul Ilfov.

A studiat arhitectura la “Institutul de Arhitectura Ion Mincu”, pe care l-a absolvit in 1973. Douazeci si sase de ani mai târziu a obtinut titlul de doctor in arhitectura la aceeasi institutie, cu teza “Arhitectura, energie, materiale. Solutii de conservare a energiei in constructii”.

Dupa absolvirea facultatii s-a mutat la Iasi, unde in decurs de trei ani a lucrat in cadrul Uniunii Judetene a Organizatiilor Cooperativelor Mestesugaresti (UJCM) la atelierul de proiectare, apoi la atelierul de sistematizare al ICPROM. Din 1976 si-a inceput activitatea de cadru didactic al Facultatii de Arhitectura din cadrul Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” din Iasi, unde a ramas pâna la sfârsitul vietii. In 1993 si-a deschis propriul birou de arhitectura - s.c. Forma s.r.l..

Subiectele pe care le-a abordat ca arhitect proiectant, deseori sef de proiect, au fost variate, majoritatea fiind dotari cu caracter public: camine studentesti, cladiri industriale, restaurante, hoteluri, birouri, comert, spitale, sedii ale unor institutii juridice, financiare, culturale si de invatamânt superior. In domeniul urbanismului a elaborat planuri urbanistice generale pentru comunele Vorona, Roma si Vlasinesti din judetul Botosani si un cartier de locuinte individuale si colective in zona Bucium.

Activitatea stiintifica a fost, de asemenea, prolifica, concentrata pe conservarea energiei in constructii. A publicat peste cinci carti si treizeci si doua lucrari stiintifice, a participat la cel putin patru proiecte de cercetare stiintifica si a prezentat rezultatele studiilor in cadrul a numeroase conferinte nationale si internationale. 

A fost membru al Uniunii Arhitectilor din România si membru fondator al Ordinului Arhitectilor din România (OAR). In cadrul OAR a ocupat functii de reprezentare si de conducere - membru in Consiliul National si presedinte al OAR Filiala Iasi.

S-a stins din viata la saizeci si doi de ani, de gripa porcina, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi.

Text de Maria Cristina Gavozdea

Documentat de dr. arh. Mihai Driscu

Surse biografice: CV-uri ale arh. Constantin Lepadatu din arhiva Universitatii Tehnice din Iasi

Constantin Lepadatu

Tabel lucrari Lepadatu 1Tabel lucrari Lepadatu 2

1