Alexandru Clavel

  • se naste la Iasi, in noiembrie

   1875
  • se naste fiul sau, Alexandru Clavel, pictorul

   1898
  • proiecteaza Palatul Societatii Functionarilor Publici

   1900
  • proiecteaza Posta din Târgoviste

   1906
  • studiaza arhitectura la Munchen

   1906
  •  
   1909
  • incepe sa proiecteze Palatul de Justitie din Focsani

   1909
  • lucreaza la fatadele Scoala Superioara de Arhitectura si la proiectul casei Cutescu-Storck

   1912
  • se stinge din viata de ftizie, la spitalul Pantelimon

   1916
 

Alexandru Clavel

arhitectul de origine franceza, adept al stilului neoromânesc

Tatal sau, August Richard Clavel, a venit in România impreuna cu poetul Guillaume Apollinaire si alti scriitori si literati francezi. A ramas in tara o vreme, ca profesor de limba si literatura franceza la Institutele Unite din Iasi.

In 1875 la Iasi, lui August Richard si Janei Jaques Marie li se naste un fiu, Alexandre Clavel. Opt ani mai târziu familia se muta la Bucuresti, tatal fiind numit profesor la Liceul Vasile Alecsandri. La 16 ani Alexandre se desparte de parintii lui, care se intorc in Franta, deoarece el decide sa ramâna in România.

Tânarul Clavel este atras de arta si arhitectura populara româneasca, calatoreste in diverse regiuni ale tarii, studiaza si schiteaza cule si palate vechi. Lucreaza mai intâi ca desenator la Serviciul Tehnic al Primariei Bucuresti si un timp mai scurt la Eforia Spitalelor Civile. Apreciind finetea si precizia desenului sau, arhitectul Paul Louis Albert Galeron il invita sa lucreze in biroul sau, unde il va cunoaste pe Ion Mincu si unde va avea practic parte de primele studii de arhitectura.

In 1906 merge la München sa studieze arhitectura datorita bursei oferite de un binevoitor, dar isi intrerupe studiile in 1909 din lipsa de fonduri, ca urmare a decesului neasteptat al sponsorului sau.

Reintors in tara, lucreaza o vreme cu arhitectul André Lecomte du Noüy, apoi este invitat de ministrul Vasile Mortun sa conduca Serviciul de Arhitectura al Postei. Astfel are ocazia de a proiecta cel putin douasprezece sedii de posta in tara, dintre care cea mai cunoscuta este cea de la Târgoviste. Multe dintre acestea au disparut intre timp.

Neavând diploma, dar fiind un autodidact talentat, a colaborat cu o serie de arhitecti renumiti la mai multe edificii publice: cu arh. Jean Pompilian la restaurarea hotelului Caraiman din Sinaia, cu arh. C-tin Baicoianu la Palatul de Justitie din Focsani, cu arh. Nicolae Mihaescu la proiectul pentru Palatul Societatii Functionarilor Publici, cu arh. Grigore Cerchez la Palatul Institutului de Arhitectura si la Casa Dissescu,  cu arh. Ion Mincu la cavoul Gheorghieff din Cimitirul Bellu si cu arh. Giulio Magni la concursul international pentru Palatul Bursei din Bucuresti.

Fire profund artistica, a fost prieten si colaborator al sculptorilor Dimitrie Paciurea, Oscar Späthe, Frederic Storck, al pictorului Stefan Luchian si al lui Gabriel Popescu - pictor si gravor. Pentru unii dintre acestia si apropiatii lor a proiectat case particulare. Fiul sau, Alexandru Clavel, a devenit de asemenea pictor (1898-1978).

A avut foarte putine proiecte personale, iar majoritatea in colaborare cu arhitecti de renume, el neavând drept de semnatura. Se pare ca aceasta situatie l-a nemultumit pe Alexandre de-a lungul timpului, fiind mereu nevoit sa accepte interferenta colaboratorilor sai in proiectele concepute de el. In toamna anului 1916, moare de ftizie in Spitalul Pantelimon.

“Probabil ca motivul pentru care Clavel nu a fost apreciat la adevarata lui valoare de catre contemporanii sai, a fost acela ca nu avea o diploma de arhitect. Nu trebuie uitat faptul ca in perioada sfârsitului secolului al XIX-lea si a inceputului veacului urmator, in România au lucrat o multime de arhitecti absolventi ai Scolii de Arte Frumoase din Paris, care insa nu s-au ridicat la nivelul lui Clavel” - Mariana Croitoru

Text de arh.-urb. Maria-Cristina Gavozdea

Documentat de arh.-urb. Maria-Cristina Gavozdea

Surse biografice:

Olimpia Sultana, Disparitia Junelui Arhitect… Alexandru Clavel (1877-1916), Buletinul informativ al Uniunii Arhitectilor din România, octombrie-decembrie 2016

ro.wikipedia.org - Alexandre Clavel

„[...] mai mult un autodidact, [Clavel] a fost intre cei mai inzestrati arhitecti ai nostri si care, prin realizarile sale, a reusit sa dea o interpretare originala vechii noastre arhitecturi ca si artei populare” - Toma T. Socolescu

 Tabel lucrări Clavel

1